Overal pictogrammen


Vliegvelden
In het verkeer
Op televisie en in de bioscoop
Op verpakkingen en gebruiksaanwijzingen
Pictogrammen en computers
Waarschuwen met pictogrammen
De eerste pictogrammen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Je komt ze overal tegen, Op Vliegvelden en op treinstations, je ziet ze op de verpakkingen van producten die je koopt of langs de weg. Soms zijn ze bedoeld om je te informeren en de andere keer om je ergens voor waarschuwen. Waar je ook kijkt zie je pictogrammen en dat is niet zonder reden. Pictogrammen zijn namelijk een duidelijke en universele manier om met elkaar te communiceren. Of je nou wel of niet kunt lezen, welke taal je ook spreekt, waar je ook vandaan komt, pictogrammen spreken één taal die we allemaal begrijpen.

Als je van plan bent om thuis met pictogrammen te gaan werken, is het wellicht handig om te weten in welke situaties er nog meer gebruik word gemaakt van pictogrammen. We gaan een aantal voorbeelden doornemen om duidelijk te maken hoe een pictogram werkt in andere situaties. Soms zul je overeenkomsten zien met de manier hoe jij pictogrammen gebruikt. Want waar een pictogram ook gebruikt wordt ze spreken allemaal één en de zelfde taal, en dat is beeldtaal. Je krijgen een afbeelding te zien die je door het gebruik van vorm en kleur in een oogopslag herkent en snapt meteen hoe je moeten handelen.


external image AB122PIAC.jpg
Pictogrammen die we allemaal kennen.


Vliegvelden

Pictogrammen worden vaak gebruikt op plaatsen waar mensen van verschillende nationaliteiten bij elkaar komen, zoals op Schiphol. Nederlands meest bekende vliegveld staat zelfs over de hele wereld hoog aangeschreven om haar inventieve pictogrammen. Schiphol steekt extra veel energie in het ontwikkelen van duidelijke en mooie pictogrammen. Ze hebben hier zelfs een aantal prijzen mee gewonnen. Op een vliegveld is het van belang dat er naar iedereen duidelijk word gecommuniceerd. Veel reizigers die op Schiphol aankomen of overstappen, kunnen namelijk Nederlands noch Engels lezen, pictogrammen bieden hierbij en uitkomst.


external image total%20des.%20300.jpg


external image neij002univ01ill67.gif
In het verkeer

Ook in het verkeer word veel gebruik gemaakt van pictogrammen . Je zult ze daar voornamelijk tegen komen op verkeersborden. In het verkeer zijn pictogrammen zo belangrijk dat je verplicht bent om ze te herkennen voor je de weg op mag. Je mag zelfs pas op voor je rijbewijs als je alle verkeerspictogrammen herkend en begrijpt. Het is de bedoeling dat je ze van veraf kunt herkennen zodat je op tijd de juiste beslissing kan maken.


external image verkeersborden.jpg
Op televisie en in de bioscoop

Ook op televisie en in de bioscoop komen we sinds een paar jaar pictogrammen tegen, in de vorm van de kijkwijzer. Kijkwijzer geeft een advies aan ouders en waarschuwt of een bioscoopfilm, of televisieprogramma ongepast kan is voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Ook laat Kijkwijzer met zijn pictogrammen zien wat de belangrijkste redenen voor die waarschuwing is: geweld, angst, seks, grof taalgebruik, alcohol- en drugsmisbruik of discriminatie.


external image kijkwijzer.JPG
Op verpakkingen en gebruiksaanwijzingen

Als je een product koopt in een winkel of warenhuis, een liter melk is of iets veel ingewikkelder zoals een complex elektrisch apparaat, pictogrammen zullen je vertellen wat je er meer moet doen. Ook al is de handeling nog zo simpel, om misverstanden te voorkomen word er toch nog aangegeven dat je een fles naar links moet opendraaien. Of hoe je het ingewikkelde apparaat moet aansluiten. Dit geeft aan hoe pictogrammen overal voorkomen en door vrijwel iedereen kunnen worden gebruikt.

external image ikea3.jpg external image dryzone_gebruiksaanwijzing.jpg
Pictogrammen en computers

Al sinds er gebruik word gemaakt van computers, maken besturingsprogramma’s gebruik van pictogrammen . Wie ooit met een computer heeft gewerkt weet dat pictogrammen belangrijk zijn bij het navigeren door mappen, programma’s en documenten. Door het gebruik van pictogrammen is het ook mogelijk voor iemand die een andere taal spreekt om een heel eind kunnen komen op een vreemde computer. Dit kan omdat de pictogrammen van de besturingsprogramma’s over de hele wereld het zelfde zijn.


external image ObjectDock07.png
Waarschuwen met pictogrammen

Als je iemand wil waarschuwen is het een goed idee om daar pictogrammen voor te gebruiken. Ze brengen de boodschap kort en bondig over, precies zoals een waarschuwing bedoelt is. Ook in het geval van een waarschuwing zijn de pictogrammen zo ontworpen dat iedereen ze herkend en begrijpt. Meestal zijn het afbeeldingen van doodshoofden, vlammen of bliksemschichten (met felle kleuren). Deze symbolen associeert iedereen namelijk met gevaar en onheil. Je komt ze overal tegen waar het niet veilig is, op elektrische omheiningen (een bliksemschicht in een gele driehoek) en op flessen met bijtende/ irriterende vloeistoffen (een kruis in een oranje vierkant).external image pictostoffen.gif


De eerste pictogrammen

Waar mensen zijn kom je pictogrammen tegen. De mensheid is al sinds het begin van hun bestaan bezig met communiceren via pictogrammen. Denk maar eens aan de grot tekeningen van onze vroege voorouders. Of de hiërogliefen die de Egyptenaren gebruikten. Van deze aller eerste pictogrammen weten we nu nog steeds wat ze betekenen. Ze werken dus vandaag de dag nog even goed als miljoenen jaren geleden.


external image grot.gifAls je pictogrammen thuis wil gaan gebruiken, om bijvoorbeeld een kind te ondersteunen en niet weet precies hoe. Denk dan aan hoe je zelf met pictogrammen omgaat. Je maakt er immers elke dag gebruik van.